Публикувано на Коментирай

Мъртва риба във Варненското езеро

Мъртва риба във Варненското езеро

Огромно количество мъртва риба във Варненското езеро покри южния бряг, в района на село Константиново. Има редица подадени сигнали на телефон 112, които са препратени към екоинспекцията и Басейновата дирекция във Варна.

Някакви си специалисти, които не е ясно какво точно са специализирали, стигат до гениални открития. Установяват, че когато нивото на кислород във водата е много ниско рибата умира. Обаче на специалистите не им е ясно дали това се дължи на замърсяването на Варненското езеро с фекални води (заради скъсаната тръба, която минава по дъното на водния басейн) или пак е виновен цъвтежа на фитопланктон.

Специалистите от Басейновата дирекция във Варна са открили, че със затоплянето на времето и масовия цъфтеж на фитопланктона, кислородът във водата значително намалява. Почти всяка година измира риба, но сега тя е много повече.

От любимата ни държавна институция – ИАРА, поредните специалисти, продължиха с търсенето на причинно следствените връзки, ама пак опряха до чакане на анализи. Обаче им доскуча и иззеха функциите на една друга държавна инстутиция – нагърбиха със задачата да спрат достигането на умрялата риба до пазара и потребителите.

След тази перфектна кординиция между държавните институции, специалистите е добре да поспециализират още мъничко. Пък знае ли се, може да направят още гелиниални открития. Може да открият, че със затоплянето на времето масовият цъфтеж на фитопланктона се среща и в други водоеми. Представи си установят, че кислородът във водата значително намалява и във други водоеми. Може и чрез сложни следствени връзки да открият, че в такива условия, спуканата фекална тръба ще доведе до еко катастрофа.

Подобен случай е имало преди 2 години. Тогава специалистите установили, че масовото измиране на рибата се дължи на ниското съдържание на кислород и високото съдържание на амониеви йони. Информацията е от статията и видео репортажа на БНТ1, които може да видите на техния сайт тук.

Апелираме към всички специалисти, да проверят кои са техните задължения, да предприемат адекватни превантивни мерки и да не се допуска мъртва риба във Варненското езеро за трети път.

Специално специалистите от ИАРА трябва да са наясно, че на българските риболовци тотално им е писнало от такива специалисти. Пример за това е анкетата в риболовния блог на сайта на ribata.eu. 68% от рибарите не са доволни от работата на ИАРА, а едва 8% смятат, че си вършат съвестно работа.

Доволни ли сте от работата на ИАРА

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *